Tryklåsprotese eller almindelig protese

- mulighederne er mange...

Ca. 1 million danskere har tandprotese, og det kan der være mange

årsager til - det kan skyldes sygdom, paradontose eller uheld.

Man kan miste én, flere eller måske alle de naturlige tænder,

og det er vigtigt for både helbred og livskvalitet at bevare tyggeevne

og et naturligt udseende.


Her kan du læse om de behandlinger og muligheder jeg kan tilbyde

dig indenfor moderne tandteknik.

Det vigtigste er dog at ringe og få aftalt en tid, hvor du kan få rådgivning

om de løsninger der passer til dig og din situation.


En tandprotesekontrol er altid gratis og helt uforpligtende,

og jeg forsøger aldrig at sælge en behandling, der ikke er brug for.

Delproteser

Helprotese

Hvis du mangler alle tænder i over- eller underkæbe, er en helprotese nødvendig. En Helprotese erstatter de tabte tænder, støtter kinder og læber og er med til at du bevarer tyggeevnen og stabiliserer kæbeleddet.

Tryklåsprotese

Har du problemer med at tandprotesen ikke kan sidde fast på grund af knoglesvind, eller kan du ikke blive fortrolig med tandprotesen, er der to behandlingsformer, hvorved man kan fæstne tandprotesen med tryklås.


Har du har en eller flere sunde tandrødder, kan man i roden isætte en kappe med en lille kugle hvorpå man kan fastsætte protesen. Hvis du har mistet alle dine rødder, har du mulighed for implantater.


Et implantat er en kunstig tandrod, som indopereres i kæbeknoglen. Implantatet forsynes med en tryklås. En tilsvarende tryklås monteres på protesens inderside - og protesen kan nu trykkes på plads. Normalt indsættes mindst to implantater.


Hvis du har en velfungerende protese, kan den formodentlig tilrettes tryklåsene.


Behandlingen med en tryklåprotese foregår altid i samarbejde med din tandlæge, eller hvis der er tale om implantater en specialtandlæge indenfor tandkirurgi.

Manglen af en eller flere tænder i tandrækken kan afhjælpes med en delprotese.


Jeg tager et helt nøjagtigt aftryk af tænder og gummer. Delprotesen konstrueres under hensyntagen til de tilbageværende tænders tilstand. Det sker ofte i samarbejde med din tandlæge, der skal foretage evt. udslibninger i de eksisterende tænder.


Der findes flere typer delprotese...

Unitor protese

En unitor-protese bygges op om et støbt stel der støtter på de bedste af dine naturlige tænder. En løsning med unitor er meget holdbar, den fylder mindre og fungerer bedre.

Overgangsprotese

Protesen fremstilles i ren acryl med bøjler der er bukket om eksisterende tænder. En overgangsprotese anvendes mest, hvis man vurderer at de resterende tænder ikke har så lang levetid. Protesen er nem at udvide med nye tænder.

Tandprotese sat i lige efter tandudtrækning = immediatprotese

Tidligere måtte man vente flere måneder efter tandudtrækningen, før man kunne få protese. Gummen skulle have lov til at hele op. Det er ikke længere nødvendigt at gå tandløs... Immediatprotesen/tandudtrækningsprotesen sættes i umiddelbart efter, at tænderne er trukket ud.

Samtidig beskytter protesen de åbne sår som et slags plaster, og det giver mindre ubehag efter tandudtrækningen.

Immediatprotesen/tandudtrækningsprotesen skal dog tilpasses ændringer i gummerne - og de ændringer sker særlig hurtigt i de første måneder efter at tænderne er trukket ud. Protesen føles løs, fordi gummen er "skrumpet", og derfor skal protesen rebaseres efter 3 - 6 måneder.

Rebasering af tandprotese

Gummen, som protesen sidder på svinder med årene. Der er meget stor forskel fra person til person hvor hurtig gummerne svinder. Svindet får efterhånden protesen til at sidde mindre godt fast, og man kan få et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden.

Når gummerne er svundet, kan protesen rebaseres. En behandling, hvor det tabte fyldes ud i så protesen kommer til at sidde som ny igen.

Hvis du har fået en immediat-protese, skal du typisk påregne en rebasering efter 3-6 måneder.

Blød underforing af tandprotese

Hvis du døjer med smerter i gummen og særligt i underprotesen, og har du let ved at få tryksår, kan du måske få glæde af at få lavet en blød underforing.

Jeg ertatter noget af protesens hårde bund med et blødt-materiale, der fungerer som en "pude" mellem dine gummer og protesen.


Reparationer

Hvis uheldet er ude skal du kontakte mig hurtigst muligt og få en tid

- ring på tlf. 75 42 05 41 - klinikken har åbent på alle hverdage, og vi kan næsten altid presse dig ind i kalenderen, så du ikke skal gå uden tænder.


!!! Når tandprotesen går i stykker er det vigtigt, at man aldrig selv prøver at lime eller slibe på protesen. I værste fald kan det ikke repareres.