Mine ydelser

Behandlinger

Behandlinger

Helproteser

Har du ingen naturlige tænder tilbage eller kan de resterende ikke bevares, er det nødvendigt med en helprotese. En helprotese kan laves til både overkæbe og underkæbe og erstatter de manglende tænder. Helprotesen støtter dine kæbeled, kinder og læber samt sikrer din tyggeevne- og bevarer dit naturlige udseende. En helprotese til overkæben dækker både gummerne og det meste af ganen. Den sidder fast ved hjælp at det naturlige vacuum, der dannes mellem protese og gumme. En helprotese til underkæben hviler derimod kun på gummen, der er ingen naturlig vacuum effekt her. Derfor kan der for nogle være vanskeligheder forbundet med tilvænning til protesen, og man må påregne en længere periode for tilvænning af denne type protese. Underkæbeorotesen skal altid fremstilles så kinden, læbe og tunge hjælper med at holde protesen på plads. Flere faktorer spiller ind, når man vurderer hvor god funktion en helprotese til underkæben kan få, såsom gummens form og konsistens- dette informeres der om til forundersøgelsen.

Tryklåsproteser

En tryklåsprotese kan være løsningen til dig der gerne vil føle sig sikker på, at din protese sidder helt fast. Tryklåsprotese sidder fast på enten tandimplantater, som er kunstige tandrødder eller på egne naturlige tandrødder, hvorpå der sættes små låse. Med denne protesetype i underkæben undgår du, at skulle styre din protese kun ved hjælp af kinder, tunge og læber. Der vil også være mindre risiko for ømhed i gummen og problemer med at tygge maden, end hvis protesen ligge løs. Tryklåsprotesen er især god, hvis gummen i underkæben er meget flad. En flad gumme kan nemlig gøre at almindelige proteser ikke sidder ordentlig fast og er svære st styre. I underkæben er det ofte tilstrækkeligt med to tryklåse. I overkæben har man ved en tryklåsprotese mulighed for at lave en ganefri udformning af protesen. Protesen vil derfor fylde mindre, give tungen mere frihed og derfor vil den føles mere naturlig end en normal helprotese. Generelt kan man sige at en tryklåsprotese kræver mindre tilvænning og fører mindre bekymringer og problemer med sig end andre protesetyper kan gøre. De fleste protesebærere er egnet til denne form for protese, dog vil der være individulle forskelle da ikke alle menneskers mundforhold er ens. Ved en forundersøgelse på klinikken samt hos en tandlæge kan det afklares om der er mulighed for denne type behandling.

Delproteser

Mangler du en eller flere naturlige tænder, kan de erstattes af en delprotese. En delprotese holdes på plads ved hjælp af metalbøjler på de naturlige tænder, der stadig er sunde og kan bevares. Det er altid nødvendigt at en tandlæge laver en grundig vurderering af dine tænders tilstand, så den korrekte delprotese løsning vælges. En delprotese kan fremstilles i flere forskellige materialer. Den billigste form består af akryl-plast samt protesetænder, den forsynes med bukkede metalbøjler, som er med til at holde protesen på plads. Denne protesetype anvendes ofte hvis tandlægen vurderer at de naturlige tænder ikke har så lang holdbarhed. Protesen kan nemt udvides med nye protesetænder, hvis de naturlige tænder knækker eller bliver løse og derfor må trækkes ud. En anden protesetype er en unitor der laves med et formstøbt stel, der smyger sig om tænderne. Stellet er lavet af metal og har stor styrke, det kan derfor udformes ganske tyndt. Unitoren fylder mindre i munden end en akrylprotese, og kan derfor lette protesetilvænning. Ved denne protesetype er det nødvendigt at tandlægen sliber på de naturlige tænder, dette gøres for at overføre tyggetrykket fra protesen til de naturlige tænder, og dermed skåne gummerne bedst muligt Disse små slibninger skader ikke tænderne, fordi der kun slibes i emaljelaget.

Immediatproteser

En immediatprotese er speciel idet den indsættes umiddelbart efter tandudtrækning. Det har flere fordele. Du skal ikke gå uden tænder, du bevarer dit naturlige udseende, protesen beskytter tandudtrækningsområdet og er med til at stoppe eventuel blødning samt skåner kæbeknoglen i ophelingsperioden. Det første halve år efter tandudtrækningen ændrer kæbeknoglen sig så meget, at protesens bund skal efterfyldes med en midlertid blød underforing. Denne behandling gentages efter behov, hvor ofte en sådan tilretning skal ske er individuelt da ændringer af kæbeknoglen sker forskelligt fra person til person. Derfor må der påregnes flere kontrolbesøg på klinikken i denne periode. Et halvt år efter tandudtrækning regnes kæbeknoglen som værende færdigophelet og protesen skal efterfyldes med en permanent bund, det kaldes en rebasering og sker med et nyt aftryk af gummerne.

Generelt om proteser

Tandproteser har igennem mange år været brugt som erstatning for manglende tænder.

Det er en velafprøvet behandling, som har hjulpet mange mennesker igennem tid. Der fremstilles fortsat mange proteser og det er en rigtig god behandling, hvis man hurtigt ønsker at få erstattet manglende tænder. Det er også en relativ billig behandling, hvilket selvfølgelig er en fordel. Det vurderes at omkring 800000 danskere har en tandprotese til erstatning af en eller flere manglende tænder.

Årsagerne til tandtab og derfor behov for protese, kan være mange. Det kan være at de naturlige tænder er blevet løse, som er et tegn på tandsygdommen parodontose. En anden årsag kan være store huller i tænderne eller et meget stort slid på tænderne.

Har du spørgsmål?

Hold dig endelig ikke tilbage – jeg sidder klar ved telefonen til at besvare dine spørgsmål. 

Book tid nu

Kontakt mig via formularen herunder, så finder vi en tid til dig.

Nicole Jepsen

Klinikindehaver

Åbningstider

Vi har følgende åbningstider. Desuden åben efter aftale. Vi tilbyder også konsultation i eget hjem.

Mandag - torsdag

9.00 - 15.00

Fredag

9.00 – 13.00